Vadå? Tacokrydda som Tacokrydda?

När jag började med LCHF blev jag faktiskt överraskad över att vi får i oss både socker och tillsatser utan att vi ens reflekterar över dem. En av de stora socker och tillsatskällorna finns i våra kryddor.
 
Handen på hjärtat har jag inte ens funderat över vad vissa kryddor innehåller. För att påvisa hur det kan se ut har jag valt ut tre olika Tacokryddor. Själv älskar jag denna underbara mexikanska rätt och jag är visst inte ensam om den saken i vårt avlånga land och därför tycker jag att det är viktigt att just lyfta fram detta. För även om vi inte alltid tittar på innehållsförteckningen så vill vi ju veta, om det vi äter faktiskt kan vara skadligt eller dåligt för våra kroppar.
 
De kryddor jag valt att "undersöka" är;
Santa Maria (Taco orginal), Santa Maria (Organic taco spice mix) och Spicemasters.
 
* Den första är en av de vanligaste vi köper, ej ekologisk.
* Den andra är Santa Maria´s ekologiska tacokrydda.
* Den sista är spicemasters ekologiska tacokrydda.
 
Nedan presenterar jag innehåll, förtydligande, näringsinnehåll samt pris på utvalda kryddor.
  
 
Först ut är...
 
SANTA MARIA (taco orginal)
Innehåll;
Druvsocker, salt, lök, modifierad potatisstärkelse, spiskummin, chilipeppar, vitlök, potatisfiber, oregano, färgämne (paprikaextrakt), arom, klumpförebyggande medel (E551), syra (citronsyra), maltodextrin, jästextrakt.
 
Förtydligande:
Kryddan innehåller mest socker.
Druvsocker = glukos. Att det kallas druvsocker beror på att den förekommer i vinddruvor, där den dock inte är den enda sockerarten!
 
Modifierad potatisstärkelse
vad är det? Det är en stärklese som används vid förtjocknings och stabiliseringmedel. stärkelsen kan komma från olika källor såsom potatis, majs och ris exempelvis. 
 
Potatisfiber
Hittar ingen bra fakta om detta så om någon vet, TELL ME!
 
Färgämnen
Används för att återställa det ursprungliga utseendet hos livsmedel som fått sin färg påverkad genom bearbetning, lagring, för att göra ett livsmedel MER TILLTALANDE. Naturligt förekommande färgämnen utvinns (extraheras) vanligen från animaliska eller vegetabiliska produkter. Ett av de allra mest använda färgämnena är sockerkulör. Exempel på andra färger som används mycket är karotener, antocyaner och riboflavin.
 
Aromer
Så här står det på livsmedelverkets hemsida 
" Aromer är ämnen som inte äts eller dricks som de är, utan som sätts till livsmedel i mycket låga halter för att ge eller förändra livsmedlens smak och doft. Aromer ger eller förstärker smak av till exempel frukter, vanilj, röksmak, skaldjur eller bittermandel. Vissa kryddor och kryddväxter innehåller aromatiska ämnen som kan vara hälsoskadliga i för hög mängd. Därför finns begränsningar för vissa ämnen i kryddväxter, där ämnena inte får tillförs i sig eller får tillsättas via kryddorna i en högsta halt. Dessa ämnen kallas i lagstiftningen livsmedelsingredienser med aromgivande egenskaper". Scary?
 
Klumpförebyggande medel (E551)
= Kiseldioxid, en naturligt förekommande mineral
 
Citronsyra
Ett naturligt ämne som finns exempelvis i bär och frut. 
Citronsyra är ett ämne som finns naturligt i bär och frukter. Citronsyra produceras även naturligt i kroppen.
 
Maltodextrin
Detta är en ren kolydrat skapad av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, vanligtvis med syra och/eller ensymer. Maltodextrin används främst som fyllnadsmedel i sötningsmedel. Maltodextrin tas upp snabbt i kroppen och använder även i många sportdrycker.
 
Jästextrakt.
Samlingsnamn på olika slags bearbetade jästprodukter som görs genom att utvinna innehållet i celler, vilket i sin tur görs genom att ta bort cellväggar. Jästextrakt används ofta för att åstadkomma aromatiska smaker (= smaker som ska smaka och lukta gott). 
 
Näringsinnehåll
Per 100 g
Energi (kJ)/(kcal) 1239/294
Fett (g) 3,8-varav mättat fett (g) 0,4
Kolhydrat (g ) 56-varav sockerarter (g) 33
Fiber (g) 8,3
Protein (g) 4,8
Salt (g) 17,3
 
Pris: 13, 95 kr.
 
 
ORGANIC TACO SPICE MIX
 
Innehåll;
Lök, spiskummin, salt vitlök, paprika, socker, potatismjöl, oregano, chilipeppar, syra (citronsyra), chipotle extrakt (torkad, rökt chili), cayennepeppar.
 
Näringsinnehåll:
Energi (kJ)/(kcal) 1242/295
Fett (g) 5,8
-varav mättat fett (g) 0,6
Kolhydrat (g) 44
-varav sockerarter (g) 12
Fiber (g) 13
 
Pris: 16,50
 
SPICEMASTER
Innehåll;
Spiskummin, lök, korriander, vitlök, paprika, oregano, svartpeppar, röd chili.
 
Pris: 13,95
 
 
 
Mitt val:
 
 
 
Vad vill jag få ut av detta då?
Skapa debatt? Eller ge någon dåligt samvete?
Absolut inte. Jag tycker bara att det är viktigt att ibland stanna upp och faktiskt fundera över vad som finns i våran mat och i våra kryddor, speciellt den mat och de kryddor jag ger till mina barn.
 
Har ni funderingar? Skriv! :) Kommentera!