Krämig Vitkålsgratäng

Receptet på denna goda och krämiga vitkålsgratäng efterfrågas en del på instagram så nu lägger jag upp receptet även här. Gratängen innehåller sambal oelek så jag brukar vara försiktig eftersom jag har en 4 åringar som är ganska känslig för starka rätter :)
 
Denna har blivit ett hitt i min familj såväl hos oss som hos mina föräldrar och även deras vänner. 
Den är lätt att göra och passar utmärkt som komplement mot potatis, ris eller pasta när det serveras kötträtter.
 
 
 
 
 
Recept:
 
1/2 vitkålshuvud 
1 stor gul lök
2 st vitlök
4 dl grädde (40%)
2 msk grekisk yoghurt (10%) eller creme fraiche (34%)
1 tsk sambal oelek (gillar du mer sting i maten, ta 2 tsk sambal)
Salt
Peppar
Riven ost som topping
Smör (till stekning)
 
Strimla vitkålen (gärna med en osthyvel) och lägg i en stekpanna med en klick smör, löken och den pressade vitlöken. Stek på medelhög värme och tills kålen mjuknat en aning. Häll sedan i övriga ingredienser och låt koka några min. Häll i kryddorna och smaka av för att ev. tillsätta mer salt/peppar. Häll sedan i allt i en ugnsfast form. Lägg över osten på toppen och grädda i ugnen på 200 grader i 15-20 min.