CHIAPUDDING

CHIAPUDDING har blivit populärt bara de senaste åren men har också en längre historia bakom sig. Jag måste även säga att chiafrön/pudding är det bästa jag kan äta på morgonen.
Det är mättande, nyttigt och gott på samma gång, + att det även gör att tarmana kommer igång och jobbar.
 
Vad är Chiafrön och varför är det så nyttigt?
 
Chiafrön kommer från en planta som växer vilt i det varma klimatet i mexico, guatemala, och delar av sydamerika. Plantan har det latinska namnet, Salvia hispanica. Per 100 gram innehåller de 31 gram fett, varav hela 20 gram är linolensyra som är den vegetabiliska formen av Omega-3. Två teskedar chiafrön innehåller mer Omega-3 än en normalstor laxfilé.
 
Vad är fröna bra för?
 
Magen – Eftersom fröna sväller vid kontakt med vätska vilket stimulerar tarmarnas aktivitet och motverkar förstoppning.
 
Immunförsvaret – Vårt immunförsvar behöver omega 3 för att fungera normalt. Omega 3 fungerar också antiflammatoriskt. 
 
Blodet – Omega-3 minskar risken för blodproppar eftersom de hindrar blodet från att levra sig.
 
Hjärnan – Att få i sig tillräckligt mycket omega-3 från kosten har visat sig ge bättre hjärnfunktion. Vissa studier hävdar även att omega-3 kan lindra symptomen vid psykiska sjukdomar som depression, ADHD och schizofreni.
 
 
Det sägs även att;
 
”Aztekernas krigare använde chiafrön för att få energi och och öka sin uthållighet. Dagens atleter, speciellt långdistanslöpare, har fortsatt använda chiafrön för att förbättra sin kondition.”
 
Jag använder chiafrön till min frukost (pudding) men man kan också använda det som ströbröd eftersom det har vätskeabsorberande egenskaper som ströbröd. 
 
Näringsinnehåll per 100 gram:
Energi: 490 kcal
Kolhydrater: 5 gram
Protein: 16 gram
Fett: 31 gram
Fibrer: 37 gram
Kalcium: 63 % av RDI
Mangan: 108 % av RDI
Fosfor: 95 % av RDI
 
CHIAPUDDING 1 portion:
2 dl osötad havredryck
2 msk chiafrön
1 tsk Ekologiskt vaniljpulver
 
Blanda allt i en burk, låt sedan stå i ca 6 timmar så att vätskan hinner sugas upp av fröna.
Servera med bär/frukt och nötter.